Bra att veta A-Ö

IMG_9494.jpg

ALLEMANSRÄTTEN

För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Tänk även på att inte störa boende och att många bryggor är privata. Läs mer om allemansrätten och paddling här.

BETALNING

All betalning till oss sker via Swish 123 027 85 15 (eller med ePassi).

COVID-19

Vi följer noga den information och de råd som ges om Covid-19. Våra brädor förvaras i lokal utanför huset och vi tar emot utomhus. Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Att SUP:a är dessutom ett utmärkt alternativ för att hålla igång och vara aktiv. Smittspridning utomhus är minimal så länge vi håller avstånd till varandra.​ Besök oss bara om du är fullt frisk.

FRISKVÅRDSBIDRAG

Enligt Skattemyndigheten är SUP en sport som arbetsgivaren får erbjuda skattefritt till sina anställda. Kontrollera dock vad som gäller hos din arbetsgivare. Vi är anslutna till ePassi/Min Friskvård.

HYRA SUP-BRÄDA

Du kan hyra SUP-bräda av oss. Välj om du vill hämta den i en väska (tillsammans med pump, paddel, leash och flytväst) så att du kan pumpa upp den på valfritt ställe eller om du vill utgå paddelturen från vår å-tomt (då ser vi till att den är uppumpad när du kommer). Mer info här.

HYRA VÅTDRÄKT

Ett begränsat antal och storlekar av våtdräkter i 3 mm neopren finns att hyra för 100 kr/st. Kontakta oss på mail eller sms/tel 072-7211556 om du önskar hyra en dräkt. Uppge den storlek du normalt brukar ha på dina kläder.

KLÄDSEL (detta är endast förslag, du väljer såklart själv vad du är mest bekväm i)

Sommar

 • Soligt: Badkläder, t-shirt, keps, solskydd, barfota eller badskor.

 • Molnigt: Badkläder, långärmad t-shirt, ev vindjacka, tights/träningskläder, barfota eller badskor.

 • Regnigt: Badkläder, t-shirt, regnjacka, tights/träningskläder, barfota eller badskor.

Senvår/tidig höst och kallt i vattnet

 • Våtdräkt/träningskläder (ev ullunderställ under och vindjacka över) neoprenboots/vattentäta kängor, mössa, vantar. Ta med ett torrt ombyte.

Vinter

 • Våtdräkt (minst 7 mm), torrdräkt eller paddelkläder med neoprenmuddar, neoprenboots/vattentäta kängor, tjocka vantar eller torrhandskar, mössa. Ta med ett torrt ombyte.

KÖPA SUP-BRÄDA

Vi har inga SUP-brädor till salu hos oss. Däremot finns det många andra företag som säljer brädor i Sverige och på nätet. Fundera ut i vilket syfte du vill använda brädan (träning, turpaddling, yoga, lek etc). För många funkar det bra med en sk allround-bräda som förstagångsbräda, alt en touringbräda som är bra om man vill paddla längre sträckor (den är mer riktningsstabil men kan upplevas något ostadigare). Ett tips är att googla runt och läsa om olika brädor och sen när du hittar en i den prisklass du kan tänka dig så kan du även googla på märket och se vad andra tycker om just den. Det finns även många bra SUP-grupper på Facebook där du kan få tips och råd ( t ex SUP Stand Up Paddleboard Sweden).

PADDLA MED BARN

Icke simkunniga barn

 • Rekommenderas bara på grunt vatten. Sätt barnet på brädan medan du paddlar, det blir en rolig upplevelse för er båda.

 • Bär alltid flytväst.

Simkunniga barn

 • På samma bräda: Turas om att paddla medan den ena sitter ner. Känns det ostadigt, paddla ståendes på knä eller sittandes.

 • Simkunniga barn kan oftast paddla på egen bräda. (Ålder och dagsform spelar dock in.)

 • Bär alltid flytväst.

PADDLA SUP I ESKILSTUNA

Facebookgrupp för oss som paddlar SUP i Eskilstuna. Är du SUP-sugen men vill inte paddla på egen hand? Släng ut en fråga i gruppen och se om någon mer vill haka på. Eller dela med dig av bilder från fina ställen du har paddlat på. (Är du tjej och älskar att paddla kan du även gå med i Facebookgruppen Tjejer på SUP för tjejer från hela Sverige.)

PADDLINGSTIPS

STÅPADDLA

Vi rekommenderar alla som har fastnat för att paddla SUP att läsa igenom boken "Ståpaddla! Turpaddling på SUP" som är skriven av Pontus Ny.

SUP-BRÄDORNA HOS ESKILSTUNA SUP

Våra brädor för uthyrning är uppblåsbara och de flesta av dem är av typen allroundmodell med måtten: Längd: 10.8"/325 cm, bredd: 32"/81.2 cm, tjocklek: 6.0"/15.2 cm, vikt: 9.5 kg. Vi har även några mindre brädor som passar små personer/ungdomar/barn.) Meddela vid bokning om du vill ta med dig brädan i väska (inkl paddel och pump med manometer) eller om du vill utgå paddelturen från oss. I så fall ser vi till att brädan är färdigpumpad och klar när du kommer.

Hur mycket ska man pumpa?

 • Brädan pumpas upp för hand på ca 10-15 min till 1 bar/15 psi och blir mycket hård och stabil att stå på. Ett vanligt misstag man gör är att man slutar pumpa när det börjar bli jobbigt och att man tycker att brädan är tillräckligt hård. Ofta ska det då i lika mycket luft till som man har pumpat. Mätaren börjar inte visa trycket förrän man har pumpat ett tag. Har man för lite luft i brädan blir den också svårare att stå på i vattnet sen.

 Förvaring på brädan 

 • Alla våra brädor är utrustade med ett nät framtill så man lätt kan ta med sig en liten packning i en vattentät väska eller påse. 

SWISH

Vårt swishnummer är 123 027 85 15.

SÄKERHET

Leash/säkerhetslina

 • Alla våra brädor är utrustade med en sk leash (ett elastiskt band) som man fäster i brädan och runt valfritt ben och ska alltid användas. Detta är en säkerhet så att inte brädan glider eller blåser iväg från dig om du ramlar av.

Flytväst

 • Vi rekommenderar att du i största möjliga mån använder flytväst. Flytväst ingår alltid i hyrpriset hos oss.

Övrigt

 • Har du problem med att stå på knä kan det bli svårt för dig att ställa dig upp. Ett alternativ kan då vara att stå upp hela turen eller att sitta på rumpan.

 • Medtag mobiltelefon (i vattentätt fodral), vattenflaska och ev ett torrt ombyte om du inte paddlar i våt-/torrdräkt.

 • Meddela alltid någon på land om var du har tänkt paddla och hur länge du planerar att vara borta.

 • Ha koll på vädret och framför allt vindarna innan du ger dig iväg.

 • Börja alltid paddelturen i motvind så du får medvind på tillbakavägen.