FAQ

IMG_9494.jpg

ALLEMANSRÄTTEN – vad innebär det?

För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Tänk även på att inte störa boende och att många bryggor är privata. Läs mer om allemansrätten och paddling här.

BETALNING – Hur betalar man till er?

All betalning till oss sker via Swish 123 027 85 15 eller med ePassi. Vill du hellre ha en faktura, meddela oss det vid bokning.

FRISKVÅRDSBIDRAG – Vad gäller vid friskvårdsbidrag?

Enligt Skattemyndigheten är SUP en sport som arbetsgivaren får erbjuda skattefritt till sina anställda. Kontrollera dock vad som gäller hos din arbetsgivare. Vi är anslutna till ePassi/Min Friskvård.

HYRA SUP – Kan jag hyra SUP-bräda av er?

Du kan hyra SUP-bräda av oss. Välj om du vill hämta den i en väska (tillsammans med pump, paddel, leash och flytväst) så att du kan pumpa upp den på valfritt ställe eller om du vill utgå paddelturen från vår å-tomt (då ser vi till att den är uppumpad när du kommer). Mer info här.

HYRA VÅTDRÄKT – Kan jag hyra våtdräkt av er?

Ett begränsat antal våtdräkter i 3 mm neopren finns att hyra av oss för 100 kr/st.

Kontakta oss på mail eller sms/tel 072-7211556 om du önskar hyra en dräkt. Under dräkten kan du ha ett tunt ullunderställ, uppge då en storlek större än du normalt brukar ha. En våtdräkt tar man på sig på samma sätt som när man tar på sig strumpbyxor, dvs se till att dra upp den ordentligt i benen upp till grenen innan du börjar dra i överdelen av dräkten.

KLÄDSEL – Hur ska jag klä mig när jag paddlar?

Detta är endast förslag, du väljer såklart själv vad du är mest bekväm i. Tänk på att ull är ett lätt, bra material som värmer mer än t ex bomull om det blir blött. Har du mycket kläder på dig kan det blir svårt att ta sig upp på brädan igen om du ramlar i.

Sommar

 • Badkläder, t-shirt, keps, tights/träningskläder, ev tunn vind-/regnjacka, barfota eller badskor.

Senvår/tidig höst och kallt i vattnet

 • Våtdräkt eller träningskläder (ev ullunderställ under och vindjacka över) neoprenboots, mössa, vantar.

Vinter

 • Våtdräkt, torrdräkt eller paddelkläder med neoprenmuddar, neoprenboots med ullstrumpor i, vantar/handskar, mössa.

KÖPA SUP-BRÄDA – Kan jag köpa en SUP hos er?

Nej, vi har inga SUP-brädor eller tillbehör till salu hos oss. Däremot finns det många andra företag som säljer brädor i Sverige och på nätet. Fundera ut i vilket syfte du vill använda brädan (träning, turpaddling, yoga, lek etc). För många funkar det bra med en sk allround-bräda som förstagångsbräda, alt en touringbräda som är bra om man vill paddla längre sträckor (den är mer riktningsstabil men kan upplevas något ostadigare). Ett tips är att googla runt och läsa om olika brädor och sen när du hittar en i den prisklass du kan tänka dig så kan du även googla på märket och se vad andra tycker om just den. Det finns även många bra SUP-grupper på Facebook där du kan få tips och råd ( t ex SUP Stand Up Paddleboard Sweden).

PADDLA MED BARN – Hur kan jag paddla med mitt barn?

 • På samma bräda: Fördela vikten så att barnet sitter lite framför handtaget och du som paddlar sitter en bit bakom. Känns det ostadigt, paddla ståendes på knä eller sittandes.

 • Simkunniga barn kan oftast paddla på egen bräda. (Ålder och dagsform spelar dock in.)

 • Bär flytväst.

 • Det är alltid du som förälder som ansvarar för ditt barn och vet vad hen klarar av och inte.

PADDLA SUP I ESKILSTUNA – Hur blir jag med i den gruppen?

Sök på Facebook efter gruppen "Paddla SUP i Eskilstuna" och klicka på att du vill gå med. Gruppen skapades av Eskilstuna SUP för att kunna tipsa om SUP-event, ge inspiration till paddlingsställen och för att hitta paddlingskompisar och riktar sig till alla som är intresserade av SUP i Eskilstuna med omnejd. Är du SUP-sugen men vill inte paddla på egen hand? Släng ut en fråga i gruppen och se om någon mer vill haka på. Eller dela med dig av bilder från fina ställen du har paddlat på.

PADDLINGSTIPS – Har ni något tips på bra ställen att paddla på?

Absolut, klicka på länkarna nedan.

STÅPADDLA – Har ni något bra boktips som handlar om SUP?

Vi rekommenderar alla som har fastnat för att paddla SUP att läsa igenom boken "Ståpaddla! Turpaddling på SUP" som är skriven av Pontus Ny.

SUP-BRÄDORNA HOS ESKILSTUNA SUP – Vad har ni för SUP-brädor?

Våra brädor för uthyrning är uppblåsbara och de flesta av dem är av typen allroundmodell med måtten: Längd: 10.8"/325 cm, bredd: 32"/81.2 cm, tjocklek: 6.0"/15.2 cm, vikt: 9.5 kg. (Vi har även några mindre brädor som passar små personer/ungdomar/barn.) 

Hur mycket ska man pumpa?

 • Brädan pumpas upp för hand på ca 10-15 min till 1 bar/15 psi och blir mycket hård och stabil att stå på. Ett vanligt misstag man gör är att man slutar pumpa när det börjar bli jobbigt och att man tycker att brädan är tillräckligt hård. Ofta ska det då i lika mycket luft till som man har pumpat. Mätaren börjar inte visa trycket förrän man har pumpat ett tag. Har man för lite luft i brädan blir den också svårare att stå på i vattnet sen.

SWISH – Vad har ni för swishnummer?

Vårt swishnummer är 123 027 85 15.

SÄKERHET – Vad bör man tänka på ur säkerhetssynpunkt vid SUP-paddling?

Leash/säkerhetslina

 • Alla våra brädor är utrustade med en sk leash (ett elastiskt band) som man fäster i brädan och runt valfritt ben och ska alltid användas. Detta är en säkerhet så att inte brädan glider eller blåser iväg från dig om du ramlar av.

Flytväst

 • Vi rekommenderar att du i största möjliga mån använder flytväst. Flytväst ingår alltid i hyrpriset hos oss.

Övrigt

 • Har du problem med att stå på knä kan det bli svårt för dig att ställa dig upp. Ett alternativ kan då vara att stå upp hela turen eller att sitta på rumpan.

 • Medtag mobiltelefon (i vattentätt fodral), vattenflaska och ev ett torrt ombyte om du inte paddlar i våt-/torrdräkt.

 • Meddela alltid någon på land om var du har tänkt paddla och hur länge du planerar att vara borta.

 • Ha koll på vädret och framför allt vindarna innan du ger dig iväg.

 • Börja alltid paddelturen i motvind så du får medvind på tillbakavägen. Då vet du att du alltid orkar paddla tillbaka.